Embriyolarınızın güvenliği nasıl sağlanıyor?
Ocak 2014
Eurofertil Tüp Bebek Merkezleri Laboratuvar Direktörü Dr. Elif Ergin, bir umutla bebek sahibi olmayı bekleyen çiftlerden alınan yumurta ve spermlerin döllenmesi ile oluşan embriyolara gözü gibi bakıyor. Embriyoskop Sistemi sayesinde İstanbul ve Bursa'daki tüp bebek merkezlerindeki embriyoların gelişimlerini dakika dakika evindeki bilgisayarından takip eden Ergin, "Bir çocuğum, 200 de embriyom var. Emriyoları teknoloji sayesinde evimden izleyebiliyorum. Sürekli bölünerek büyüyen embriyoları izlemek, bizim için çok güzel ve inanılmaz bir duygu" diyor.
"Benim çocuklarım gibi"
Embriyoskop cihazının embriyoları sakladıklarını anlatan Ergin, embriyoların 10 dakikada bir fotoğrafını çeken cihazın embriyoların gelişimlerini detaylı olarak gösterdiğini belirtti. Cihazın en kaliteli embriyoyu seçmek için kendilerine büyük bir avantaj sağladığını anlatan Ergin, "Cihaz tarafından 10 dakikada bir çekilen fotoğrafları laboratuvarda olduğu gibi uzaktan da takip edebiliyoruz. Bilgisayarımdan şifre ile girdiğim sistem sayesinde evimden de embriyoların gelişimini ve bir aksilik olup olmadığını takip edebiliyorum. Evimden kısa süre aralıklarla sisteme girip onlara bakıyorum. Benim bir çocuğum var. İstanbul ve Bursa'daki embriyoskop cihazlarında takip ettiğim 200'e yakın embriyo da benim yavrum gibi. Bizim için çok güzel ve inanılmaz bir duygu. İnşallah takip ettiğimiz embriyolar anne rahmine transfer edildikten sonra ileri de kucağa alınan kocaman bir canlı olacak" dedi.
Embriyoloji laboratuvarı biyokimya laboratuvarları gibi olmadığını belirten Dr. Elif Ergin, "Çok hassas cihazlarla anne karnını taklit ediyoruz. Anne karnı 37 derecedir. Biz de 37 derecede çalışıyoruz. Anne karnında oksijen çok azdır.
"Hatayı asla kabul edemeyiz"
Oksijeni azaltmak için azot kullanıyoruz. Laboratuvarın bu değerleri sürekli kontrol edilmeli. Hatayı asla kabul edemeyiz" dedi. Ergin, tüp bebek sahibi olmak isteyen çiftler için şu bilgileri aktardı: "Transferden önce çiftler ile embriyonun kalitesini konuşuyoruz. Hastalar gebelik şansını çok soruyor. Embriyo kötü de olsa her embriyonun gebelik şansı vardır. Yumurtaları topladıktan sonra mikroenjeksiyon yapıyorsunuz. Bu işlemden 16 saat sonra döllenme işlemenin gerçekleştiğini görüyoruz. Döllenmeden en erken 20 saat sonra bölünme başlar. Mikroenjeksiyondan sonra 1'nci, 2'nci ve 5'nci gün transferi gerçekleştiriyoruz. Transfer gününe Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı ile ve Embriyolog birlikte karar verir. Embriyoların en kalitesini seçmek için sürekli bir eleme yaparız. 5. gün transferi iyidir. Çünkü 5. gün hastanın kalitesi embriyo sayısı çok fazla ise yapıyoruz. Sürekli elimine ederek amaç en iyisini seçmeye çalışıyoruz. Hastanın ilk bölünmelerini gördüğümüze sadece bir embriyosu güzel bölünmüşse hemen ertesi gün transferi yapıyoruz. Bu yöntem de gebelik şansını artırıyor."