x

Emma ve Alice Testleri

Temmuz 2018

Üreme sağlığı ve tüp bebek tedavisinde başarı sağlayan etken faktörlerden biri embriyo kalitesi; embriyonun genetik sağlığı iken son yıllarda yapılan çalışmalar bir diğer önemli etkenin de kadın rahminin mikrobiyotası olabileceğini söylemektedir.

Rahimde hem yararlı hem de zararlı bakteriler bulunmaktadır. Rahimin kendine özgü bir florası ve dengesi vardır. Kadının genital florasında ağırlıklı olarak laktobasil olması gerekir. Özellikle hidrojen peroksid üreten laktobasillerin genital floradaki sayısal fazlalılığı sağlık göstergesi kabul edilir. Kadının doğurganlık çağında rahimde çoğunluk olarak koliform bakteriler, stafilokoklar, streptokoklar, laktobasiller görülür. Kadının doğurganlık özelliğini yitirdiği menopoz sonrasında ise genital yapıda stafilokoklar ve korinebakteriyumlar hakimdir.

Kadının genital florasının bozulması pek çok sağlık problemine sebep olmaktadır. Üreme sistemindeki mikrobiyotanın bozulmasının üreme sağlığına etkisi üzerine araştırmalar devam etmektedir.

Genital bölgedeki laktobasillerin oranında azalma varsa, doğal florası bozulmuşsa bu durumun implantasyon (tutunma) şansını da azaltabileceği düşünülmektedir. Ancak henüz kanıtlanmış bir çalışma yoktur.

Bu olasılıktan hareketle EMMA testi endometrium’ da yani kadın rahminin içini oluşturan dokuda var olan laktobisilleri ve disbiyotikleri (yani rahim içi florayı bozan bakterileri) tespit eden bir testtir. Embriyonun tutunarak gebeliğin gerçekleşmesine engel olma olasılığı olabilecek anormal mikrobiyolojik yapı tespit edilmektedir.

Ancak yapılan çalışmalar sonunda EMMA testinin gebelik oranları üzerindeki başarıyı arttırma oranını net olarak söyleyememektedir.

Endometriyal Mikrobiyom türü testlerin gelecekte kısırlık tanı ve tedavisinde etkin rol olacağı öngörülse de şu anda başarı üzerindeki etkisi net olarak kanıtlanmamıştır.

Emma testi nasıl yapılıyor?

Emma testi ile rahim içi dokudan alınan biyopsi örneğine DNA analizi ile detaylı mikrobiata değerlendirilmesi yapılarak, bakteriyel floranın sağlıklı olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Emma testi daha çok rahimdeki faydalı bakterilerin varlığını saptamak için kullanılmaktadır.

Alice Testi nedir?

Tekrarlayan IVF başarısızlıklarında ve gebelik kayıplarında nedenlerden biri olabileceği düşünülen kronik endometrit rahim içi iltihabı olarak da adlandırılmaktadır. Rahminin iç tabakasına emdometrium, bu tabakanın iltihaplanması da endometrit denir. Endometrium her ay hormonların etkisi ile embriyonun yerleşmesi için hazırlık yapar. Ancak döllenmiş bir yumurta olmaz ise adet kanaması ile kalınlaşmış olan tabaka adet kanaması ile atılır. Bu dokunun iltihabı durumunda alt karın bölgesinde ağrı, anormal vajinal akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler görülebileceği gibi hiçbir belirti ya da şikayet ortaya çıkmayabilir.

Tüp Bebek Hastalarında iyi kalite embriyo transferine rağmen gebelik elde edemeyen anne adaylarının %30’unda görülen Endometrit, histeroskopi ile saptanabilmektedir. Alice testi de rahimdeki kötü mikropları ölçerek Endrometrit hastalığını tespit etmektedir.

ALICE Testi nasıl yapılır?

Rahim içinden alınan doku örneğinin genetik değerlendirilmesi sonucu kronik endometrit saptanabilmektedir. Alice testi sırasında Klamidya, Neisseria (Gonore: bel soğukluğu ) , üreoplazma (üretrit), mycoplasma (mikoplazma), enterobacteria (entrobakter), straphylococcus, streptococcus, enterococcus bakterileri tespit edilebilmektedir.

X

Hangi Merkezimiz ile İletişime Geçmek İstersiniz?