Azospermi Mikro TESE
Azospermi Nedir?
Semen analizinde (spermiyogram testi) meni içerisinde hiç sperm hücresinin görülememesine Azoospermia (Azospermi) denir. Azospermiyi tespit etmek için semen örneği çok dikkatli ve tecrübeli ellerde incelenmelidir. Sperm hücresi görülmediği taktirde, semen örneğinin tamamı santrifüj (çok yüksek devirde çevrilerek) edilmeli ve tüm örnek incelenerek sperm hücresinin olup olmadığı araştırılmalıdır. Bazı azospermi tespit edilmiş hastalarda daha sonraki testlerinde az sayıda da olsa sperm hücresi görülebilir. Bu hastalar; Virtual Azospermi dediğimiz durumdur. Böyle hastalarda sperm görüldüğü anda dondurularak saklanmalıdır.
Azospermi (sıfır sperm) hastaları doğal yollarla çocuk sahibi olmazlar. Ancak gelişen yeni teknolojiler sayesinde azospermi hastaları da çocuk sahibi olabilirler. Uygulanacak Mikro-TESE operasyonu ile bulunan sperm hücreleri, tüp bebek tedavisinde kullanılarak çocuk sahibi olabilirler.
Azospermi Nasıl Tespit Edilir?
Azosperminin herhangi bir belirtisi yoktur. Meni normal volüm ve görünümdedir. Yapılacak sperm testi ile tanı konulabilir. 2-7 gün cinsel perhiz sonrasında verilen semen örneği androloji laboratuvarında incelenir. İlk incelemede sperm hücresi görülmediği taktirde tüm örnek santrifüj edilerek incelenir ve sperm hücresi aranır. Örnek verildikten 2-3 saat sonrasında sonuç alabilirsiniz.
Azospermi Nedenleri?
- Sperm kanallarında tıkanıklık veya doğuştan olamaması
- İnmemiş testis-kriptorşidizm (testislerin yukarıda kalması)
- Hormon eksiklikleri
- Bazı enfeksiyonlar
- Genetik bozukluklar (sperm üretimini sağlayan Y kromozomundaki problemler)
- Radyoterapi sonrası sperm üretimi etkilenebilir ve bu durum kalıcı olabilir.
- Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçlarının bazıları sperm üretimini kalıcı olarak durdurabilir.
Azospermi Tedavisi:
Üroloji uzmanımızın Azospermi hastalarını tetkik ve muayenesi sonrasında Mikro-TESE operasyonu uygulanır. Menide hiç sperm bulunmayan hastalarda testisten cerrahi yolla bulunan sperm hücreleri tüp bebek uygulamasında kullanılarak hastanın çocuk sahibi olmasına yardımcı olunur.
Mikro TESE Operasyonu Nedir?
Mikro Tese Operasyonu; Azospermi (menisinde hiç sperm bulunmayan) hastalarına mikroskop altında uygulanan cerrahi operasyon ile testislerden alınan küçük dokularda sperm aranması işlemidir. Testis içerisinde sperm üreten genişlemiş kanallar mikroskop altında tespit edilerek bu bölgelerden çok küçük parçalar alınır. Böylece sperm bulma olasılığı arttırılmış olur. Sperm bulunduğunda bu hücreler tüp bebek yönteminde kullanılarak hastanın çocuk sahibi olmasına imkan sağlanır.
Mikro TESE Operasyonu Nasıl Uygulanır?
Mikro TESE genel anestezi altında uygulanır ve hasta hiçbir şekilde ağrı duymaz. Testis açılarak sperm kanalları görünür hale getirilir ve mikroskop yardımıyla sperm bulunan genişlemiş sperm kanalları tespit edilir. Sperm olduğu düşünülen bölgeden küçük doku parçacıkları alınır. Alınan parçalar androloji laboratuvarında çeşitli işlemlerden geçirilerek sperm hücresi aranır. Bu işleme sperm hücresi bulununcaya kadar devam edilir. Bir testisten sperm hücresi bulunamadığında diğer testise geçilir. Sperm hücresi bulunduğunda tüm örnekler daha sonraki tüp bebek tedavisinde kullanılmak üzere dondurularak saklanır. Kliniğimizde öncelikle Mikro TESE operasyonu uygulanıp, erkek hastamızda sperm bulunduğu taktirde kadın hastamızın tüp bebek tedavisine başlanmaktadır. Böylece sperm bulunamadığı durumlarda kadın hastamız gereksiz hormon kullanmamış olmaktadır. Dondurma işlemi sperm hücrelerine zarar vermemektedir. Ayrıca sperm dondurma işlemi, tekrar tüp bebek tedavisi gereken durumlarda erkek hastanın ikinci bir TESE operasyonu olmasını da engellemektedir.
Mikro Tese Operasyonu 1-2 saat sürebilir. Hastamız 2-3 saat kliniğimizde dinlendikten sonra kontrolleri yapılarak aynı gün içerisinde taburcu edilir.
Mikro TESE Operasyonunun Testis Biyopsisi ile Farkı Nedir?
Testis biyopsisi ile mikro tese operasyonu birbirinden çok farklı işlemlerdir. Testis biyopsisinde, testisten tek bir bölgeden, görmeden körleme doku örneği alınır, diğer bölümler incelenmez. Bu nedenle testis biyopsisinde sperm hücresi görülmeyen hastalarda mutlaka mikro tese uygulanmalıdır. Mikro TESE operasyonunda testis açılarak, sperm hücresinin olma olasılığı en yüksek yerlerden, görerek çok küçük parçalar alınır. Bu hastalarda mikro tese operasyonu ile sperm hücresi elde edilebilir.
Mikro TESE Kaç Kez Uygulanabilir?
Üroloji uzmanı tarafından hastanın daha önce yapılmış TESE ameliyat sonuçları ve kliniği değerlendirilir. Doktor tarafından yapılan bu değerlendirme sonrasında tekrar TESE yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Gerek görüldüğünde uygun hastalarda TESE işlemi birkaç kez tekrar uygulanabilir.
Mikro TESE Fiyatı Nedir?
Yasalar gereği maalesef sayfamızda fiyat bilgisi paylaşamıyoruz. 0 (530) 886 52 63 no’lu telefondan arayarak veya Bursa EUROFERTIL sayfasından randevu alın formunu doldurarak bize ulaşabilir, detaylı bilgi alabilirsiniz.
Detaylı bilgi veya randevu almak için 0 224 251 50 00 numaralı telefondan ya da 0 530 88 65 63 numaralı WhatsApp hattımızdan bizi istediğiniz zaman arayabilirsiniz.