x

Tüp Bebek Aşamaları Opu Embriyo Transferi

Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?


Tüp bebek tedavisi adetin kaçıncı günü başlar?


Tüp bebek tedavisi kadın hastamızın yumurtalıklarının uyarılması ile başlar. Normalde kadında her adet döngüsünde bir yumurta gelişir. Tüp bebek uygulamalarında daha fazla sayıda yumurtaya ihtiyacımız vardır. Tek yumurta olgun olmayabilir, döllenmeyebilir veya yeterince iyi kalitede gelişim gösteremeyebilir. Bu nedenle birden fazla sayıda yumurta geliştirmek isteriz ve bunun için çeşitli hormon iğneleri kullanırız.

Yumurtaların uyarılması iki şekilde olabilir;

  • Uzun (long) Protokol: Adetin 21.günü tedaviye başlanır ve yaklaşık 3-3,5 hafta sürer.
  • Kısa (antagonist) Protokol: Adetin 2 veya 3. günü direkt hormon iğnelerine başlanır ve yumurta toplama işlemine kadar yaklaşık 10-12 gün sürer.

Dondurulmuş-çözülmüş embriyo transferlerinde de tedaviye adetin 2. veya 3. günü başlanır.

Ultrasonografi ile yumurta rezervinin kontrolü

Hormon iğnelerinin dozunu ayarlamak için yumurtalık rezervinin tespiti çok önemlidir. Adetin 2 veya 3. gününde yapılan vajinal ultrasonografi ile yumurtalıklar değerlendirilir.

Yumurtalıkların uyarılması

Anne adayının yaşı, kilosu, yumurtalık ve hormon durumu ve hatta varsa daha önceki denemeleri doktorumuz tarafından değerlendirilerek uygulanacak hormon iğnesine ve dozuna karar verilir. Düzenli olarak uygulanan hormon iğneleri ile yumurtalıklardaki foliküller (içerisinde yumurtanın geliştiği sıvı dolu kesecikler) büyümeye başlar.

Yumurtalık cevabı kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber yaklaşık 10-12 gün sürer. Hastamız bu süreçte, foliküllerin gelişim hızına bağlı olarak, 2-3 gün aralıklarla vajinal ultrason yardımıyla takip edilir. Gerekli durumlarda kan alınarak hormon seviyelerine de bakılabilir.

Tedavinin 6. gününde foliküllerin yeterince büyümeden çatlamasını önlemek amacıyla göbekten uygulanan ‘çatlatmama’ iğnesi ( gonodatropin-releasing hormon antagonisti) verilir.

Yumurtalıklardaki foliküller 17-18 mm’ye ulaştıklarında hastaya ‘çatlatma iğnesi’ verilir. Bu iğne doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmalıdır, aksi şekilde yumurta toplanamayabilir. Bu iğneden 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır.

Erkekten sperm örneği alınması ve iyi kalite sperm seçimi

Anne adayının yumurtalarının toplandığı gün baba adayımızdan da sperm örneği alınır. Özel bir oda da mastürbasyon sonrası verilen sperm örneği derhal androloji laboratuvarına alınır. Mastürbasyon sırasında sabun, tükrük veya benzeri, spermlerin canlılığını etkileyebilecek herhangi bir kayganlaştırıcı madde kullanılamaz. Laboratuvarda çeşitli işlemler sonrasında sperm örneği içerisindeki canlı ve hareketli spermler seçilerek hazırlanır. Menisinde hiç sperm hücresi bulunmadığı için daha önce MikroTESE uygulanan hastaların, sperm bulunup dondurulmuş olan örnekleri çözülerek hazırlanır.

Yumurtaların toplanması

 

Yumurta toplama işlemi anestezi altında yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Bu nedenle hastamız mutlaka aç karnına gelir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer. Foliküllere vajinal yolla, bir iğne yardımıyla ulaşılır. Folikül içerisindeki sıvı, yumurta ile birlikte aspire edilerek tüpte toplanır. Daha sonra bu sıvılar embriyoloji laboratuvarında mikroskop altında incelenir. Tespit edilen yumurtalar özel kaplar içerisindeki özel sıvılara alınır. Tüm folikül sıvıları incelendikten sonra yumurtalar inkübatöre kaldırılırlar. Genellikle 10-15 arası yumurta toplanırken bu sayı hastadan hastaya çok fazla değişkenlik gösterir. Bazen 40 yumurta toplanırken bazen de çok nadir olarak hiç yumurta toplanamadığı durumlar olabilir. İşlemden birkaç saat sonra, hastalarımızın kontrolleri yapılarak taburcu edilirler.


 

Döllenme ile embriyo oluşturması

Baba adayının sperm kalitesine göre döllenme şekline karar verilir. Sperm kalitesi yeterli ise klasik tüp bebek (IVF) yöntemi uygulanır. Bu yöntemde anne adayının yumurta hücreleri özel kaplar içerisindeki özel solüsyonlara alınır ve baba adayının sperm örnekleri ile bir araya getirilir. Hareketli sperm hücrelerinin doğal ortamlarında yumurta hücrelerini döllemesi beklenir.

Sperm kalitesi ve sayısında sorun olan hastalarda mikroenjeksiyon (ICSI) yöntemi kullanılır. Bu teknikte tek bir yumurtanın içerisine özel mikroskop ve mikromanipülatörler kullanılarak tek bir sperm hücresi enjekte edilir. Dölleme işlemi sonrasında yumurtalar rahim ortamının taklit edildiği ‘inkübatör’ denilen özel aletler içerisinde kültüre edilirler. Döllenme işleminden 16-18 saat sonra yumurtanın içerisinde iki adet, anne ve baba adayından gelen çekirdekler oluşur. Döllenmenin tespiti mikroskop altında kontrol edilir ve hastaya döllenme bilgisi verilir.


Döllenmiş yumurta:

 


Embriyo gelişimi

Embriyolar gelişimlerinin takibi için günlük olarak inkübatörden çıkartılarak mikroskop altında kontrol edilir. Bu kontrollerin amacı çok dinamik olan embriyo gelişimini takip edip gebelik olasılığı en yüksek olan embriyoyu seçmektir. Embriyoskop cihazında kültüre edilen embriyolar, bulundukları ortamdan dışarı çıkartılmadan 7/24 kamera sistemi sayesinde kontrol edilebilirler. Böylece embriyo seçimi daha doğru ve daha güvenli yapılabilmektedir.

Döllenmiş embriyolar bölünerek hücre sayılarını artırırlar. Embriyo, her gelişim gününe özel hücre sayısına sahip olmalıdır. Embriyo değerlendirilmesinde çok farklı sistemler ve derecelendirmeler kullanılmaktadır. Her embriyoloji laboratuvarı kendi seçim kriterlerini oluşturmalıdır.

Embriyo kalitesini öncelikli olarak yumurta ve sperm kalitesi belirlerken, embriyoloji laboratuvarının donanımı, kullanılan malzemeler, embriyolog tecrübesi de embriyo kalitesi etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu nedenle Bursa Eurofertil Tüp Merkezi olarak tüm yenilikleri takip edip laboratuvarımızda yetkin şekilde uygulamaktayız. Embriyonun iyi bir gelişim göstermesi yüksek gebelik olasılığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle

hastanın elde edilen yumurta sayısına, iyi gelişen embriyo sayısına, yaşına ve varsa daha önceki denemelerine bakılarak embriyo transfer gününe karar verilir.

Embriyo transferi öncesinde çiftler embriyoları hakkında detaylı bir şekilde embriyoloğumuz tarafından bilgilendirilirler.

 

 

Embriyo transferi

Embriyo transferi ağrısız bir işlem olduğu için hastalarımıza anestezi uygulanmaz. Transfer günü belirlenen saatte hastalarımız tok karnına ve dolu mesane ile (idrara sıkışık bir şekilde) merkezimize gelirler. Transfer öncesinde embriyoları hakkında embriyologlarımız tarafından detaylı bir şekilde bilgilendirilirler. Başarıya ulaşmak için transfer edilecek embriyoya karar veren embriyoloğun ve transferi yapacak doktorun tecrübesi çok büyük önem taşır.

Embriyo transferi yumurta toplama işleminden (OPU) sonra 2 ila 5. günler arasında yapılabilmektedir. İnce plastik bir kateter yardımı ile embriyolog tarafından çekilen embriyo/embriyolar doktorumuz tarafından anne adayının rahmine transfer edilir.

Embriyo transferi sonrasında rahim iç zarını güçlendirmek ve embriyonun tutunmasını artırmak için günlük olarak ‘progesteron’ hormonu vajinal yolla veya enjeksiyon olarak verilir. Bu hormon desteğine gebelik testine kadar devam edilir.

Transfer sonrası merkezimizde yarım saatlik dinlenme yeterlidir. Daha uzun yatak istirahati gebelik şansını arttırmamaktadır. Anne adaylarımıza evdeki bir günlük istirahat sonrası günlük yaşamlarına dönmelerini öneriyoruz. Tabi ki gebelik testine kadar ağır kaldırmaktan ve ani hareketlerden kaçınmalı, sigara, kahve ve alkol kullanmamalı, cinsel ilişkide bulunmamalıdırlar. İşe gidebilir veya seyahate çıkabilirsiniz. Şehir dışından gelen hastalarımız evlerine dönebilirler.


Gebelik testi

Gebelik, embriyo transferinden 12 gün sonra kanda Beta HCG ölçümü ile tespit edilir. Bu testi yaptırmak için aç veya tok olmanız fark etmez. Bu testi kliniğimizde yaptırabileceğiniz gibi, özellikle şehir dışından gelen hastalarımız bulundukları şehirlerde de bunu yaptırabilirler.

İdrar testi kesin sonucu yansıtmayabileceği için hastalarımıza uygulamamalarını öneririz. Gebeliğin kesin tespiti için kanda Beta HCG testi yapılmalıdır.

Gebelik testi pozitif olan hastalarımızı, 10 gün sonra tekrar ultrason ile kesenin tespiti için çağırmaktayız. Şehir dışından gelen hastalarımız kese kontrolünü de bulundukları yerlerde yaptırabilirler.

Detaylı bilgi veya randevu almak için 0 224 251 50 00 numaralı telefondan ya da 0 530 88 65 63 numaralı WhatsApp hattımızdan bizi istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

X

Hangi Merkezimiz ile İletişime Geçmek İstersiniz?