x
tüp bebek






Sperm Dondurma Nedir?

Sperm dondurma, Erkek hastadan alınan sperm örneğinin incelendikten sonra, ileride uygulanacak tüp bebek tedavisinde çözülerek kullanılmak üzere androloji laboratuvarında dondurularak saklanması işlemidir. Sperm dondurma işlemi çok uzun süredir başarıyla uygulanmaktadır.

Sperm dondurma işlemi hem ejakulasyon yoluyla elde edilen örneklerde, hem de cerrahi yollarla (mikroTESE, TESA) elde edilen örneklerde başarıyla uygulanabilir. Özellikle cerrahi yollarla sperm elde edilen vakalarda, sperm dondurma işlemi olası tekrar eden tüp bebek denemelerinde erkek hastanın tekrar operasyon olma riskini ortadan kaldırdığı için mutlaka uygulanmalıdır. 
Dondurularak saklanan sperm hücreleri için hastanın onam formlarını yıllık olarak imzalaması gerekmektedir. Hastanın imha isteği sonrasında, vefatı veya yıllık formlarını yenilememesi halinde örnekler, İl Sağlık Müdürlüğü gözetiminde, tutanak altına alınarak imha edilir.

Sperm Dondurma İşlemi Nasıl Uygulanır?

Sperm dondurma işlemi için; 2-7 günlük cinsel perhiz sonrası, merkezimizde erkek hastalarımız için hazırlanmış özel odada örnek verilir. Öncelikle alınan sperm örneği analiz edilir. Semen örneği volüm, sayı ve hareketlilik açısından değerlendirildikten sonra, sayı ve miktarına göre dondurma işlemine dayanıklı özel tüplere bölünür.

Sperm sayısı düşük olan hastalarda dondurma işlemi birkaç kez tekrarlanarak yeterli sayıya ulaşılmaya çalışılır. Spermlerin dondurma işleminden zarar görmemeleri için, semen volümü kadar spermleri koruyucu solüsyon eklenir. Koruyucu solüsyon eklenen semen örneği iyice karıştırıldıktan sonra bir süre -196 derecedeki sıvı nitrojenin buharında bekletilir, sonrasında -196 derece sıvı nitrojen içeren özel tanklardaki yerine yerleştirilir. Sperm örnekleri bu tanklar içerisinde herhangi bir zarar görmeden yıllarca saklanabilir.

Örneklerin bulunduğu özel tüpler; üzerinde, hastanın adı soyadı, doğum tarihi, protokol numarası, kişiye özel ve tek olan kimlik numarası yazılı etiketleri ile saklanmaktadır. Ayrıca hastaların örnekleri sıvı nitrojen tankı içerisine özel haritalandırma sistemi ile yerleştirilmektedir.

Sperm Dondurma İşlemi Hangi Koşullarda Uygulanır?

  • Kemoterapi veya radyoterapi gibi sperm üretimine zarar verebilecek tedaviler öncesinde spermler mutlaka dondurulmalıdır. Böylece bu hastaların üremeleri koruma altına alınmış olmaktadır.
  • Sperm üretiminde hasara neden olabilecek cerrahi girişim veya ilaç kullanımı öncesinde sperm dondurulmalıdır.
  • Sperm sayısı çok düşük olan kriptozoospermi vakalarında da tedavi öncesi mutlaka sperm dondurularak tedavi garanti altına alınmalıdır.
  • Bazı hastalarda her örnekte sperm görülmeyebilir, bu durumda sperm görüldüğünde mutlaka dondurulmalıdır.
  • Omurilik yaralanmaları sonucunda ejakülasyon problemi yaşayan hastalarda.
  • Azoospermi tanısı sonrasında cerrahi yolla (MikroTESE) sperm elde edilen hastalarda, tekrar operasyon yapılma olasılığını ortadan kaldırmak için bulunan sperm hücreleri daha sonraki tedavilerde kullanılmak üzere mutlaka dondurularak saklanmalıdır.

Dondurulan Sperm Hücreleri Nasıl Saklanır?

Sperm örnekleri dondurulduktan sonra -196 derece sıvı nitrojen içeren özel tanklar içerisinde saklanır. Örneklerin yerleri özel bir haritalandırma  sistemi uygulanarak belirlenir. Bu tanklar içerisindeki sıvı nitrojen seviyesi düzenli olarak ölçülür ve seviyesi kayıt altına alınarak takip edilir. Dondurularak sıvı nitrojen tankına yerleştirilen sperm örnekleri, sıvı nitrojen içerisinden çıkartılmadığı sürece bozulmadan yıllarca saklanabilir.

Detaylı bilgi veya randevu almak için 0 224 251 50 00 numaralı telefondan ya da 0 530 88 65 63 numaralı WhatsApp hattımızdan bizi istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

X

Hangi Merkezimiz ile İletişime Geçmek İstersiniz?