x
tüp bebek






Vitrifikasyon

Vitrifikasyon Nedir?

Yumurta ve embriyo dondurma, yardımcı üreme tekniklerinde sıklıkla başvurulan bir yöntemdir. Vitrifikasyon ile dondurma en son kullanılan yöntemdir ve İngilizce kelime anlamı ile “camlaştırarak dondurma” anlamına gelir. Yüksek yoğunluktaki koruyucu solüsyonların kullanımı sonrasında hızla ısı düşüşü sağlanarak embriyonun ‘camlaştırılarak’ dondurulmasıdır. Bu yöntem ile dondurulan embriyolar çözme işlemi sonrasında %100’e yakın canlı kalırlar. Böylece yüksek oranda gebelik elde edilir.

Klasik  Dondurma Yöntemi

İnsan hücrelerine ilk uygulanan teknik olan ‘Klasik Embriyo Dondurma Yöntemi’nde yavaş ve kontrollü olarak yapılan dondurma işlemi sırasında hücre etrafında buz kristalleri oluşturularak hücre canlılığı korunmaya çalışılırdı. Ancak yavaş yapılan bu işlem sırasında embriyo maruz kaldığı travma nedeni ile canlılığını koruyamayabiliyordu. Ayrıca bu yöntemde kullanılan alet kaynaklı embriyo kayıpları olabiliyordu. Yavaş dondurma işlemi 3 saat kadar sürüyor ve laboratuvarın iş yükünü çok arttırıyordu.  

Vitrifikasyon Tedavisi

Embriyolar gelişim süreçlerinin 1 ile 7. günü arasındaki herhangi bir günde dondurulabilir. Ancak her aşamasına özel bekleme süresi ve teknik kullanılarak çözme sonrası yüksek oranda canlı embriyo elde edilebilir. Vitrifikasyon tekniğinde öncelikle embriyolar çok yüksek konsantrasyondaki koruyucu solüsyonlar içerisine alınarak, aşamalı bir şekilde embriyo içerisindeki suyun koruyucu solüsyon ile yer değiştirmesi sağlanır. Bu değişim dengelendiğinde embriyolar çok düşük volümde koruyucu solüsyon ile, mikroskop altında taşıyıcı üzerine yerleştirilir. Sonrasında embriyolar direkt -196 derecedeki sıvı nitrojen içerisine batırılır. Çok hızlı bir şekilde ısı düşüşü sağlandığı için embriyolar zarar görmeden camlaşarak dondurulmuş olur.

Böylece vitrifikasyon yönteminde klasik yönteme kıyasla çok daha hızlı dondurulan embriyoların %100’e yakını canlılığını korurken, bu yöntemle gebe kalma şansı da artmaktadır. 

 

Embriyo Çözme İşlemi 

Vitrifikasyon işleminin başarısı kadar çözme işleminin başarısı da büyük önem taşımaktadır. Embriyoların dış etkenlere en az şekilde maruz kalması açısından çözme işleminin de bu konuda deneyimli bir ekip tarafından yapılması gerekir. Vitrifikasyon yöntemi ile embriyo dondurma işlemini ilk uygulayan kurumlardan biri olarak Bursa Eurofertil Tüp Bebek Merkezi’nin yüksek başarı oranlarındaki etmenlerden biri de vitrifikasyon yöntemi ile dondurma ve çözme işlemlerindeki deneyimidir.

Embriyo Dondurma ve Teknoloji

Tüp bebek merkezlerinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerden biri embriyoloji laboratuvarlarının son teknolojiyi en yetkin şekilde kullanabilen deneyimli bir kadroya sahip olmasıdır. Özellikle az sayıda yumurta ve embriyo ile işlem yapılan durumlarda, dondurma ve çözme işlemlerini yapan embriyoloğun deneyimi ve tekniği büyük önem taşımaktadır. Laboratuvarın teknik imkanları ve teknolojisinin yeniliği ancak onu yetkin olarak kullanabilen deneyimli bir ekip olduğu sürece yüksek gebelik oranlarına ve başarıya dönüşmektedir. Kısırlık (infertilite) tedavi sürecinde her yumurta ve embriyo büyük bir önem taşır ve kaybın sıfıra yakın olması gerekir.

Uygulayan embriyoloğun tecrübesine ve uygulama tekniğine bağlı olarak sonuçlar değişkenlik gösterebilmektedir. Hastalar arasında donmuş embriyo transferinin taze embriyo transferinden daha düşük gebelik oranına sahip olduğu sıkça sorulsa da bu kesinlikle doğru değildir. Doğru uygulanan, başarılı bir dondurma çözme işlemi sonrasında yapılan embriyo transferi ile elde edilen gebelik oranları taze transfer sonrası ile aynıdır.

Vitrifikasyon Kimlere Uygulanır

  • Taze embriyo transferi sonrasında kalan iyi kalitedeki embriyolar gelecek tedavilerde kullanılmak üzere dondurularak depolanır. Bu işlemde kalan bütün embriyolar değil sadece transfer edilebilecek iyi kalitedeki embriyolar dondurulur.
  • Preimplantasyon Genetik Tanı(PGT) uyguladığımız hastalarda, genetik inceleme işlemi 15-20 gün sürdüğü için embriyolar numaralandırılarak dondurulur. Genetik laboratuvarının sonucuna göre sağlıklı olan embriyolar çözülerek transfer edilir.
  • Yumurtaların uyarılması esnasında özellikle polikistik over olan hastalarda yumurtalıkların hormonlara aşırı yanıt vermesi sonucunda OHSS gelişebilir ve bu hasta için risk oluşturan bir durumdur. Bu durumdaki hastalarda embriyolar dondurularak hasta için hayati risk oluşturabilecek durum önlenmiş olur. Embriyolar hastanın durumu düzeldiğinde çözülerek transfer edilir.
  • Cerrahi veya hormonal tedavi gerektiren, embriyo transferini engelleyen durumlarda da embriyolar dondurularak depolanır. Taze transfer olarak başalanan tedavi esnasında rahim içi zarı(endometriyum) istenilen kalınlığa ulaşmadığında embriyo transfer işlemi yapılamaz ve embriyolar dondurulur. Rahim içerisinde gebeliği engelleyebilecek polip, myom gibi cerrahi operasyon gerektiren durumlarda da embriyolar dondurulur, operasyon sonrasında uygun zamanda embriyolar çözülerek transfer yapılır. Bazı hormonal bozukluklarda da embriyolar dondurularak saklanır, tedavi sonrasında çözülerek transfer yapılır.

Bebek Adaylarınız 7-24 Güvende

Dondurulmuş yumurta ve embriyolar -196 derecedeki sıvı nitrojen tanklarında muhafaza edilmektedir. Embriyolar sıvı  nitrojen içerisinde bulunduğu sürece saklanabilir herhangi bir bozulma meydana gelmez. Bu tanklardaki sıvı azot seviyeleri düzenli olarak kontrol edilmekte ve ıslak imza ile kayıt altına alınmaktadır.

 

X

Hangi Merkezimiz ile İletişime Geçmek İstersiniz?