Düşük Yumurtalık Rezervi (AMH Düşüklüğü) Nedir?
Anti Mülleriyan Hormon (AMH) günümüzde yumurtalık rezervi hakkında bilgi veren en önemli kan testidir. Eskiden kullandığımız FSH’ya göre daha değerlidir. Adetin herhangi bir günü ölçülebilir. Bir kadının hayatında yumurtalıklar yumurta deposudur ve her adette bir grup yumurta daha azalır. İşte depoda ne kadar yumurta olduğunu bize söyleyen bir hormondur AMH. AMH değeri 1 ng/ml altında ise bu bize çocuk için acele etmemizi söyler. 1-3.3 ng/ml değerleri normal sınırlardır.
AMH değeri gebelik şansını göstermez. Çok düşük AMH seviyesinde bile gebelik şansı vardır veya diğer bir deyişle tüp bebek tedavisi yapılamayacak bir AMH değeri yoktur. AMH seviyesi düşük olan genç hastalarda erken menopoz ihtimali her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. AMH değeri düşük ise yumurta kalitesizdir denemez, AMH yumurta sayısını gösterir. Over rezervi yaşla birlikte azaldığından AMH değerleri de yaşla birlikte düşer.
Tüp bebek tedavisinde vereceğimiz ilaç dozlarının kararında AMH seviyesi önemli bir rol oynar. Günümüzde artık FSH testini kullanmıyoruz. FSH’nın 90 dakikada bir salgılanıyor olması kan değerlerinin dalgalanmasına ve sonuçların yorumunda sıkıntılara yol açmaktaydı.
AMH testini polikistik over tanısında da kullanmaktayız. Özellikle değer 3.3 ng/ml üzerinde ise polikistik over düşünülür ve tüp bebek tedavisindeki ilaç dozları özellikle dikkatle planlanmalıdır.
AMH testini üreme check-up’ında da kullanırız. Yumurtalık rezervinin bilinmesi çocuk planlanmasında yaşla birlikte en önemli belirteçtir. AMH’ı düşük olan kadınlarda yıllarca korunularak zaman harcanmasının telafisinin mümkün olmadığı bilinmelidir. AMH hakkında bilgi verilerek, çiftler yumurtalık rezervinin önemi konusunda bilinçlendirilmelidir. AMH düşüklüğünün tedavisi olmadığı, kadınların belli sayıda yumurta ile doğdukları ve yeni bir yumurta üretemeyecekleri, dolayısı ile anne adaylarının yumurta rezervi iyi iken çocuk yapmaları veya en azından yumurtalarını dondurmayı planlamaları önemli noktalardır.