x
tüp bebek






Rahim Filmi (HSG) Nedir?

Histerosalpingografi veya diğer adı ile ilaçlı rahim filmi, rahim ağzından rahim içine radyoopak özel bir sıvı verilerek rahim içi ve tüplerinin röntgeninin çekilmesi ve değerlendirilmesi işlemidir. Kadınlarda rahmin ve tüplerin durumunu görüntülemek için uygulanmaktadır.

Rahim filmi HSG neden istenir? 

Rahim filmi tüplerin açık olup olmadığını ve rahimde yapısal bir bozukluk olup olmadığını gösterir. Çocuk sahibi olamayan kadınlarda tüp tıkanıklığını belirlemek için istenir. Tekrarlayan düşük veya erken doğum öyküsü olan kadınlarda da rahim filmi istemek gerekir. Tüp bebek tedavisi görecek her hastada rahim filmi gerekmez, ancak rahim içi zarı yeterince kalınlaşmıyorsa, ultrasonda tüplerde sıvı birikimi görülüyorsa rahim filmi istenip operasyon planlanabilir.                                                                      

HSG ile hangi hastalıklar teşhis edilir?

HSG ile tüp tıkanıklıkları, hidrosalpenks dediğimiz tüpte sıvı  birikimi, rahim içinde yapışıklık, rahimde yapısal bozukluk ve yer kaplayan lezyonlar (polip, miyom gibi) teşhis edilebilir.

HSG kimlere önerilmelidir?

Çocuk sahibi olamayan kadınlarda tüplerde tıkanıklık olup olmadığının saptanması için önerilir.

Tekrarlayan düşükleri olan hastalarda rahimde yapısal biz bozukluk olup olmadığının saptanması için önerilir.

Özellikle geçirilmiş kürtaj ve rahim içi operasyonlardan sonra adetleri azalmış veya kesilmiş hastalarda rahim içinde yapışıklık olup olmadığının saptanması için HSG önerilir.

Aşılama Tedavisi ile Tüp Bebek Tedavisinde HSG Her Zaman Önerilir mi? Aralarındaki Fark Nedir?

Çocuk sahibi olamayan çiftlerde aşılama tedavisi öncesi mutlaka Histerosalpingografi (HSG) ile tüplerin açıklığı doğrulanmalıdır. Ama eğer tüp bebek tedavisi planlanıyorsa histerosalpingografi her zaman şart değildir. Çünkü tüplerde tıkanıklık olsa bile yumurtalar spermle laboratuvar ortamında döllendiği için tıkanıklık gebeliğe engel olmaz. Ancak ultrason muayenesinde tüpte sıvı birikimi ya da rahimde yapısal bir bozukluktan şüpheleniliyorsa rahim filmi ile doğrulanabilir.

Rahim filmi ne zaman çekilmelidir?

Hastalarımızın sıklıkla sorduğu sorulardan biri de rahim filmini ne zaman çektirmeleri gerektiğidir. Rahim filmi, adet bitimini takiben 1-2 gün içinde çekilmelidir. kadın doğum uzmanı veya radyoloji uzmanı tarafından çekilir.

Rahim filmi ne kadar sürer?

Rahim filmi yaklaşık 10 dakikalık bir işlemdir. Adet bitiminde çekilmesi önerilir.

Rahim filmi tıkanıklıkları açar mı?

Eğer tüplerde hafif yapışıklık varsa basınçla verilen radyoopak madde tüpleri açabilir, bazen selektif salpingografi denen yöntemle kateterle geçişin zor olduğu bölge açılabilmektedir.

HSG filmi ücreti nedir?

HSG filmi devlet ve özel hastanelerin radyoloji bölümlerinde ya da görüntüleme merkezlerinde çekilmektedir. Kliniğimizde HSG çekilmemektedir.

HSG ağrılı bir işlem midir? Anestezi gerektirir mi?

Histerosalpingografi genelde ağrısız bir işlemdir ve anestezi gerektirmez. Hasta vajinal muayene olmakta zorluk yaşıyorsa genel anestezi altında çekilebilir. Hastanın vajinal veya pelvik bir enfeksiyonu varsa tedavi edildikten sonra Histerosalpingografi (HSG) çekilmelidir.

Rahim filmi çekiminde kullanılan radyasyon zararlı mıdır?

Rahim filminde alınan radyasyon miktarı çok düşük olduğu için zararlı değildir.

Rahim filmi gebelik ihtimalini arttırır mı?

Eğer küçük yapışıklık veya tıkanıklıklar varsa, bazen rahim filmi çekilirken bunlar açılır ve gebelik şansı artar.

Rahim filmi fiyatları nedir?

Kliniğimizde radyoloji bölümü olmadığı için rahim filmi çekilememektedir.

X

Hangi Merkezimiz ile İletişime Geçmek İstersiniz?