x
tüp bebek






Blastokist Transferi

Blastokist Transferi (5. Gün Embriyo Transferi)

 

Kadının yumurta hücresi ile erkekten alınan sperm hücresinin mikroenjeksiyon ile birleşmesine döllenme, döllenme sonucu oluşan tek hücreye ise embriyo (zigot) adı verilmektedir.

Tüp bebek uygulamalarının ilk yıllarında embriyonun gelişimi konusunda bilgiler oldukça sınırlıydı. Embriyoların büyütülmesinde kullanılan solüsyonların istenildiği kadar verimli hale getirilememesi nedeni ile elde edilen embriyoların anne adayına transferi yarıklanma dönemi dediğimiz 2. ve 3. günlerde yapılmaktaydı. Tüp Bebek Tedavilerindeki gelişmeler, artan bilgi ve yeni teknolojiler sayesinde embriyoların laboratuvar ortamında da sağlıklı gelişimi mümkün hale gelmiştir.

Embriyoloji laboratuvarında geliştirilerek takip edilen embriyolar 5. günün sonunda ‘blastokist’ aşamasına ulaşır. Bazen yavaş gelişen embriyolarda

5. günde blastokist aşamasına ulaşamayabilir ve bu embriyolar 6. Güne kadar takip edilerek blastokist elde edilebilir. Bu durumda embriyo transferi yapılmaz, embriyo dondurularak, dondurulmuş çözülmüş embriyo transferi planlanır.

Mikroenjeksiyondan 16-18 saat sonra döllenmiş yumurta (zigot) içerisinde iki adet çekirdek izlenir. Bunlar anne ve baba adayından gelen genetik materyalin taşındığı kromozomları içermektedir. Sonrasında bu çekirdekler birleşerek kaybolur ve embriyo bölünmeye başlar. Embriyo saatler içerisinde hücre sayısını artırarak bölünmeye devam eder. Mikroenjeksiyon sonrası ikinci günde 2-6 hücre, üçüncü günde 6-12 hücre olması beklenir. Üçüncü günden sonra embriyonun hücre sayısı sayılamayacak kadar artar ve hücreler birleşmeye başlar. Dördüncü günün sonuna doğru ortasında sıvı dolu boşluk oluşmaya başlar. Genellikle beşinci günde etrafı plasentayı oluşturacak ‘trofektoderm’ denilen hücreler ile çevrili ve ‘inner cell mass’ (iç hücre kitlesi) denilen bebeği oluşturacak hücrelerden meydana gelen BLASTOKİST’i oluşur.

 

 

Blastokist’in zamanla içerisindeki sıvı dolu boşluk artmaya başlar, bu esnada da hücre sayısını artırır, başlangıçtan daha geniş bir volüme ulaşır. Belli bir genişliğe ulaştıktan sonra blastokist, etrafındaki "Zona Pellucida" denilen koruyucu zardan dışarı çıkmaya başlayarak rahim içerisine tutunmaya hazır hale gelir. Bu blastokiste ‘Hatching Blastokist’ denilir.

Blastokistin kalitesini belirleyen üç kriter vardır; içindeki sıvı dolu boşluğun genişliği, trofektoderm hücrelerinin sayı ve düzgün olması, son olarak da iç hücre kitlesinin hücre sayı ve şeklidir.

Blastokist transferi kimlere uygulanır?

Dünya genelinde yapılan araştırmalar 5. gün yapılan embriyo transferlerinin gebelik oranlarında anlamlı bir artışa sebep olduğunu ortaya çıkarmıştır. Fakat her hastada blastokist transferinin uygulanması doğru değildir. Yarıklanma döneminde fazla sayıda iyi kalitede embriyosu olan hastalarda en iyi embriyoyu seçerek gebelik şansını artırmak için blastokist transferi uygulanabilir.

 

 Anne adayının 35 yaş altında olduğu, baba adayında sperm kalitesinde problem gözlenmediği ve kaliteli embriyo elde edilen çiftlerde embriyoların 5. gün blastosist aşamasına ulaşma oranı %70 e kadar çıkabilmektedir. Ancak bazen özellikle ileri yaş veya ciddi sperm problemi olan hastalarda embriyolar erken gelişim evresinde sağlıklı gözükseler de aynı kaliteli gelişimi sonradan gösteremeyebilirler, hatta bazen hiç blastokist elde edilemeyebilir ve bu durumda da embriyo transferi iptal olabilir. Blastokist transferine karar verilirken iyi bir değerlendirmenin yapılması gerekir. Doktorumuz ve embriyoloğumuz sizin için en iyi seçeneği seçip size gerekli açıklamaları yapacaktır.

 

Blastokist transferinde merkez seçiminin önemi;

Blastokist gelişiminde embriyonun sağlıklı gelişimi; klinikteki teknik alt yapı, embriyologların tecrübesi, laboratuvar kalitesi yani kontrollü çevresel faktörlere de bağlıdır.

Bu nedenle tedavi planlamanızda sizin durumunuza özel en uygun tedaviyi planlayacak ve bunu en iyi şekilde uygulayabilecek merkezi seçmek çok önemlidir.

Detaylı bilgi veya randevu almak için 0 224 251 50 00 numaralı telefondan ya da 0 530 88 65 63 numaralı WhatsApp hattımızdan bizi istediğiniz zaman arayabilirsiniz.

X

Hangi Merkezimiz ile İletişime Geçmek İstersiniz?