Polikistik Over Nedir?
Polikistik over sendromu kadınlarda en sık görülen endokrin hastalıktır. %4-7 arasında görülme sıklığı bildirilmektedir. Sebepleri tam olarak bilinmemektedir. Genetik geçişli olabileceği düşünülmektedir.
Polikistik overli kadınlar adet düzensizliği, tüylenme artışı, yumurtlama bozukluğu artışı sebebiyle çocuk sahibi olamama yanında obezite, insülin direnci, kan şekeri düzensizliği, kan yağlarında bozulma gibi metabolik riskler de taşır. Polikistik over sendromlu kadınlarda rahim kanseri ve kalp damar hastalıkları riskleri artar. Sadece üreme sağlığı değil genel sağlık durumu da etkilenir.
Polikistik overde yumurtalıkta çok sayıda küçük kistçikler şeklinde öncü yumurta vardır. Normalde kadında öncü yumurtalardan 1 tanesi yeterli büyüklüğe ulaşıp çatlar, yumurtlama oluşur. Polikistik overli kadınlarda ise çok sayıdaki öncü yumurtaların hepsi büyümeye çalışır, ancak hiçbirisi yeterli büyüklüğe ulaşamaz ve yumurtlama gerçekleşemez.
Polikistik over tanısı nasıl konulur?
Bir hastaya polikistik over sendromu tanısı koymak için muayene, ultrason ve kan tahlilleri yapılması gerekir.
Polikistik over tanısı konulabilmesi için;
1.Yumurtlama bozukluğu,
2.Klinik veya kan tahlillerinde androjen fazlalığı bulguları (sivilcelenme, tüylenme, ciltte yağlanma, saç dökülmesi),
3.Ultrason muayenelerinde polikistik yumurtalık görünümü bulgularından 2 tanesinin olması gerekir.
Polikistik over sendromu tedavi edilebilir mi?
Polikistik over sendromunda tedavi seçenekleri kadının çocuk sahibi olma isteğine göre değişir. Çocuk sahibi olma isteği yoksa doğum kontrol hapları, tüylenme ve adet düzensizliği tedavisinde kullanılır. İnsülin direnci olan hastalarda şeker düzenleyiciler önerilir. Kilolu olan polikistik over sendromlu hastalara kilo verme ve hayat stilini düzenlemeye yönelik önerilerde bulunulur.
Çocuk sahibi olmak isteyen polikistik over sendromlu kadınlara yumurtlama sağlayıcı tedaviler uygulanır, bu tedavilerle cevap alınamazsa tüp bebek tedavisine geçilir.
Polikistik over hastasıyım tüp bebek yaptırabilir miyim?
Polikistik over hastaları yumurta sayıları çok fazla olduğundan, tüp bebek tedavisi için en uygun hasta grubundan biridir.
Tüp bebek tedavisinde polikistik overli kadınlar genellikle yaşıtlarına göre daha düşük dozda ilaç kullanır, fazla yumurta geliştirirler. Ancak hiperstimülasyon (aşırı yumurtalık uyarılması) riski nedeniyle yakından takip edilmeli, kişiselleştirilmiş doz ve çatlatma iğnesi kullanılmalıdır. Buna rağmen OHSS (Overyen Hiperstimülasyon Sendromu-Aşırı Yumurtalık Uyarılması) riski varsa embriyolar dondurulup rahim dinlendirildikten sonra transfer edilmelidir.
Polikistik over hastalarında tüp bebek başarı oranı nedir?
Rezervin iyi olması ve embriyo seçme şansının fazla olması dolayısıyla polikistik overli hastalar tüp bebek tedavisiyle yüksek gebelik şansı taşırlar. %60-70 gebelik şansı verilebilir.
Polikistik over hastaları yumurta dondurmalı mı?
Polikistik over hastalarının yumurtalık rezervi iyi olduğu için genç yaşta yumurta dondurulmasına gerek yoktur.
Polikistik over hastaları hamile kalabilir mi?
Polikistik over hastası olup düzenli adet gören kadınlar bazen kendiliğinden de gebe kalabilmektedir. Yumurtlama bozukluğu ve adet düzensizliği varsa yumurtalama tedavileri yapılır. Bu tedaviyle gebelik elde edemeyenlerde de tüp bebek tedavisi uygulanır.