Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlıkları
Tüp bebek başarısızlığında embriyo kadar rahmin de önemi var. Özellikle son yıllardaki gelişmeler bize rahmin çok önemli olduğunu ortaya koydu. Rahmin önemi 3 farklı noktada bizi özellikle tüp bebek tedavilerinde zorluyor.
Bunlardan bir tanesi rahimdeki enfeksiyonlar. Bu enfeksiyonun özelliği herhangi bir bulgusunun olmaması. Ne ateş yapıyor, ne ağrı yapıyor, ne akıntı yapıyor. Fakat embriyonun yerleşmesini engelliyor. Tedavisi de çok basit. Bir antibiyotik tedavisi. Biliyoruz ki hastalarımızın %60’ında böyle bir enfeksiyon var.
İkinci önemli nokta rahmin kasılabilir bir organ olması. Embriyo transferi sırasında eğer milimetre düzeyinde dahi kasılma olsa bile embriyoyu dışarı doğru itekliyor. Biz harika bir transfer dahi yapmış olsak, çok iyi bir embriyo da vermiş olsak maalesef gebelik oluşmuyor. Biz de şaşırıyoruz, niye gebelik oluşmadı diye. Bu kasılmaya karşı da çok önemli bir ilaç tedavisi var, hastalarımız önceki tedavilerinde 2-3 kere başarısızlık yaşadıysa transfer günü onlara uyguluyoruz.
Üçüncü ve çok önemli noktalardan bir tanesi de bağışıklık sistemi. Tüm vücuttaki bağışıklık sisteminin aksine rahmin içinde farklı bir bağışıklık sistemi vardır. Vücuda yabancı olan ve giren bakteri, virüs, başkasının organı vb. vücuttan atılmaya programlanmıştır, bağışıklık sistemi bunu tanır ve vücuttan uzaklaştırmaya çalışır. Bunun tek istisnası vardır; gebelik. Gebeliğin yarısı baba adayından olmasına rağmen anne tarafından kabul edilir. Yani rahim içinde o gebelik tolere edilir. Bunu sağlayan bir sistem vardır bağışıklık sisteminde. Bu sistemde bir bozukluk olduğunda da tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarıyla karşılaşıyoruz. 3-4 kere denemiş ve başarısızlık yaşamış hastalarda bu bağışıklık sisteminin dengelenmesi gerekiyor. Bunun için bir serum kullanıyoruz, bu serum da bağışıklık sistemini dengeleyerek yapılacak bir sonraki tedavide hastanın bu gebeliği kabul etmesini ve tüp bebek tedavisinin başarılı olmasını sağlıyor.
Dolayısıyla embriyoya bakmak, embriyonun 5. gün embriyo olması, blastokist seviyesinde olması veya genetik olarak incelenmesi çok önemli olmasına rağmen tek başına yeterli değildir, rahmi de gözden kaçırmamak gerekir. Çünkü eğer rahimde bir problem varsa ne düzeyde embriyo verirseniz verin o tüp bebek tedavisi başarılı olamayacaktır.
Doğru teşhis ve tedavi ile bunu önlemek artık mümkün, çözümü bizde!