Tüp bebek tedavisi öncesi neler yapılmalı?
Çocuk arzusu olan çiftseniz ve tüp bebek uygulamasına karar verilmiş ise sizleri, özellikle de anne adayını neler bekler? Öncelikle; tüp bebek sürecinin kadınlar için fiziksel bir travma olmadığını söylemekle başlayalım. Ameliyat olmuş gibi bir dönem yaşamayacaksınız, işiniz gücünüz aksamayacak.
Bu dönemde öncelikle kendinize ve eşinize çok iyi bakın. Birbirinizi mutlu edecek şeyler, ufak sürprizler, seveceğiniz aktiviteler planlayın. Bununla beraber, mecbur olmadığınız ve sevmediğiniz bir şey varsa erteleyin ya da hayatınızdan çıkarın. Yani mutlu ve olumlu bir süreç yaşayın ve bu şekilde tedaviye başlayın.
Bu dönemde yapılmaması gereken bir başka şey de, internetten ya da çevreden daha önce tüp bebek tedavisi görmüş kişilerle kendinizi kıyaslamak. Genel olarak insanlar yaşadığı olumsuz süreçleri daha kalın çizgilerle anlatmaya eğilimli olabilir ki; bu da motivasyonunuzu bozabilir. Bu konular çiftin elinde olan ve yönetebileceği şeylerdir.
Her şey hekiminize ve merkezinize güvenle başlar. Size söylenenleri eksiksiz uygulayın. Aklınızda sorular varsa çekinmeden soru sorun.
-Tedaviye başlamadan önce, infertiliteye sebep olabilecek faktörleri tespit etmek için tıbbi öykünüz araştırılır. Bu değerlendirme sonrasındaki önerileri yerine getirmek başarı şansını artıracaktır. Örneğin, kilo vermeniz ya da sigarayı bırakmanız öneriliyorsa bu süreçte bunlara uymaya çalışın.
-Tedavi öncesinde jinekolojik muayene, yumurtalık rezervinin değerlendirildiği transvajinal ultrasonografi ve bazı tetkikler yapılması gerekmektedir. Bu tetkikleri öncelikli olarak yaptırıp sonucunda gerekli ise tedavinin bir an önce başlamasını sağlayın.
-Erkek hastamızın da infertiliteye neden olabilecek tıbbi öyküsü sorgulandıktan sonra semen analizi (spermiyogram) istenir. Spermiyogram sonucuna göre, gerekirse hastamızın üroloji uzmanı ile görüşmesi sağlanır.
İlgili Hizmeti Alabileceğiniz Merkezimiz