Tüp Bebekte Kaç Yumurta Toplanır?
Tüp bebek tedavisinde ideal yumurta sayısı üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Gebelik şansının 15 yumurta toplanan hastalarda en yüksek olduğu, sayının düşük olması veya artmasının gebelik oranlarını olumsuz etkilediği gözlenmiştir. Hastalara verdiğimiz hormon ilaçları o adet döneminde yumurtalıkta seçilen yumurtaları büyütmek için kullanılır. Bu tedaviler sonucunda yumurta toplama işlemi adetten ortalama 14-15 gün sonra bazen de 20 gün sonra gerçekleştirilir. Bu süreçte yumurta gelişimi ultrason yardımı ile denetlenir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar, büyüme potansiyeli olan yumurta adayı sayısı ve kadının yaşına göre düzenlenir.
Tüp bebek yöntemiyle gebelik planladığımız hastalardaki fazla yumurtalar embriyo haline geldikten sonra dondurularak saklanır ve daha sonraki adetlerde rahim içine verilerek kümülatif gebelik şansının yüksek olması hedeflenir. İngilizce’de “one and done” adı verilen yani bir sefer yumurta toplanıp dondurulan embriyolar tek tek verilerek birkaç çocuk sahibi olunabilmesi, yeni bir uygulama modeli olarak günümüzde yüksek yumurta sayılı hastalarımıza önerilmektedir. Yumurta sayısını yumurtalık rezervinin belirlediği unutulmamalıdır.
Anne adaylarının yumurta gelişimleri belli bir seviyeye geldiğinde, genel anestezi altında toplama işlemi ortalama 15 dakikada gerçekleştirilir. Bu işlem tamamen ağrısızdır. Laboratuvar ortamında kontrol edilen yumurta hücreleri döllenmek üzere saklanır. Doktorunuz veya embriyoloğunuz tarafından yumurta sayısı, döllenme ve embriyo gelişimi ile bilgiler hastalarımıza düzenli olarak aktarılmaktadır. Tedavi sürecinizi ve bunun sonunda elde edilen embriyoların kalitesini sizlerle paylaşmaya önem veriyoruz. Yumurta toplandıktan 1 gün sonra yumurta kaliteniz, döllenen yumurta sayınız ile ilgili, transfer öncesi de fazla sayıdaki embriyonuz ile ilgili bilgi aktarılacak ve tüp bebek merkezinin embriyo dondurma politikası hakkında sorularınız cevaplanacaktır.